Izvor
Čeprav uradni zapisi trdijo, da ta vrsta opic izvira iz gorovja Atlas v Maroku, ni popolnoma jasno, zakaj živijo že vrsto let tudi v Gibraltarju. Eden izmed razlogov je gotovo bližina obeh celin in dejstvo, da so jih verjetno prinesli Maročani. Spet drugi viri pa pričajo o tem, da so magoti obstajali tudi na območju južne in srednje Evrope, zato so gibraltarske opice lahko tudi njihove potomke. Opice so današnji jug Iberskega polotoka naselile že dolgo pred tem, ko so Gibraltar leta 1704 zavzeli Britanci, nekateri stari zapisi pa jih omenjajo tudi v času, ko so tu vladali muslimani. 

Opice, magoti (3).jpg
Starejše opice poležavajo, mlajše pa skačejo tudi na turiste.
KKm

Ogrožena vrsta
Magoti so uvrščeni na uradni seznam ogroženih živalskih vrst, kot populacija, ki je v upadanju. Kar 75 % vseh živali živi v osrednjem delu gorovja Atlas, a tam populacija v zadnjih letih zaradi lova in krčenja gozdov vztrajno pada. Po drugi strani njihova populacija v Gibraltarju narašča, a tu ni naseljenih dovolj živali na dovolj velikem ozemlju, da bi lahko rešili vrsto. Trenutno je na jugu Iberskega polotoka približno tristo živali, ki v petih skupinah zavzemajo območje Upper Rocka in naravnega rezervata, vsake toliko časa pa jih opazijo tudi v mestu. Gre za opice brez repa, zato jim lokalno pravijo skalne opice, strmi pečini Upper Rock pa tudi Opičja skala.

Opice, magoti (2).jpg
Opice nimajo repa in čistijo ena drugo.
KKM

Turizem
Male opice so gotovo najpomembnejša turistična atrakcija te državice, naselile so območje Upper Rocka, včasih pa zaidejo tudi v mesto. Na pečino se lahko povzpnete peš, ali pa se na vrh popeljete z gondolo in se nato sprehodite nazaj do mesta. Opice vas bodo spremljale na skoraj vsakem koraku. Na starem vojaškem območju, ki danes spada v naravni park, se lahko tudi več ur »izgubljate« po raznih poteh, obdanih z drevesi, s katerih nepričakovano lahko skoči magot. Dejstvo, da te divje živali, ki imajo zelo močne in ostre kremplje ter čekane, tam živijo, v zadnjih letih ni odvrnilo turistov. Ti jih kljub stalnim opozorilom hranijo in navajajo na bližino. Opice zato brez težav tudi skočijo na vas, vas začnejo božati in vas ne izpustijo. To ni samo nevarno in nehigiensko, ampak ima takšna bližina še eno negativno posledico – ravno navajenost na ljudi je te male živali naredila še bolj nevarne. Res je, da so na prvi pogled prav prikupne in nedolžne, a so se v zadnjih letih naučile odpeti zadrgo na nahrbtniku in iz nje vzeti stvari primerne velikosti. Ne vedo, zakaj, a še posebno vesele so denarnic. Tako je, magoti v Gibraltarju na veliko in brez sramu kradejo. Zaradi njihove splošne ogroženosti je zagrožena kazen od 4600 do 11.000 evrov za nedovoljeno hranjenje, a obiskovalcev opozorilne table nikakor ne odvrnejo od takšnega početja. 

Opice, magoti (1).jpg
Magoti
KKM

Legende 
Opice na tem območju so v preteklosti sprožile številne legende. Ena izmed njih je, da bo Gibraltar pod okriljem Velike Britanije in kraljice vse do takrat, dokler ne bo tam živela še zadnja opica. Po drugi svetovni vojni so opice skoraj izumrle; za to, da niso, je domnevno poskrbel nekdanji predsednik vlade Združenega kraljestva Winston Churchill, ki jih je v državo načrtno uvozil. Tretji pa trdijo, da so opice v Evropo prišle po skrivnih podvodnih kanalih, dolgih 24 kilometrov, ki povezujejo Jamo svetega Mihaela v Gibraltarju in afriško celino z izhodom v Maroku. 

Opice so videti povsem nedolžne, a so vseeno zveri, ki napadejo, ko se počutijo ogrožene. Hkrati so navajene oziroma naučene krasti, zato morate ob obisku pečine dobro skrbeti za svoje osebne predmete.