Od leta 1992, ko je izdal svoj prvi stripovski album, erotično filozofsko novelo Sperma in kri, pa do danes je izdal 15 žanrsko precej različnih albumov, od otroških in najstniških (Bučmanovi, Matilda, Tisa, Pegi) prek ljubezenskih in erotičnih (Ženska, ki se ljubi z mačkom) do političnih in družbenokritičnih, po katerih je postal poznan tudi v tujini. Fran Levstik je v knjigi Popotovanje od Litije do Čateža mlajšim kolegom svetoval, naj pišejo tako, da se bo Slovenec videl v knjigi kot v ogledalu.

Iztok-Sitar-portret.jpg
Iztok Sitar portret
Alem Ćurin

Sitar se v svojih stripih striktno drži tega nasveta, tako v zbirki stripov Črni možje, bele kosti obravnava poti in stranpoti slovenske katoliške cerkve, mešanje zgodovine, političnih referenc na sedanjost in fikcije se loteva v stripovskem albumu 4000, svobodni priredbi Tavčarjeve istoimenske povesti, v katerem secira slovensko desničarsko sceno, v Zgodbi o Bogu opiše biografijo Boga, v Glavah (ki so izšle tudi na Švedskem) pa nastavlja ogledalo celotni slovenski družbi z anomalijami, kot so nacionalizem, rasizem, šovinizem, ksenofobija, homofobija, nestrpnost do drugače mislečih, manjšin, žensk in tako dalje. Podobno tematiko je obravnaval tudi v zbirki ljubezenskih zgodb Čudaki ljubijo drugače. V fiktivnem biografskem stripu Dnevnik Ane Tank je s pretanjenim občutkom podrobno obdelal tudi heroinsko zasvojenost med mladostniki, za kar je bil nagrajen s priznanjem zlata hruška kot priporočeno branje za mladino. Narkomanske tematike se je lotil tudi v didaktičnem stripu Temna stran mavrice po scenariju Iztoka Lovrića, ki ga je leta 2007 narisal po naročilu Ministrstva za zdravje.

Sitar, Dnevnik Ane Tank 1.jpg
Iztok sitar pegi
Iztok Sitar

Za svoje likovno ustvarjanje je Sitar prejel več domačih in tujih nagrad in priznanj. Poleg stripa se ukvarja še z ilustracijo in karikaturo. Od leta 1995 piše tudi stripovske recenzije, kritike in članke, napisal pa je tudi prvo stripovsko monografijo Zgodovina slovenskega stripa (2007, 2017). Kot kurator ali strokovni sodelavec je sodeloval pri več postavitvah razstav o slovenskem stripu doma in v tujini. 

Pod rdečo zvezdo

30. 1. 2019–24. 3. 2019

V Mestni galeriji Ljubljana je od 30. januarja pa vse do 23. marca na ogled najobsežnejši pregled stripovskega delovanja Iztoka Sitarja.

Iztok Sitar je eden vodilnih avtorjev angažiranega stripa v Sloveniji. Njegov opus je obsežen in v petintridesetih letih ustvarjanja avtorskega stripa je uspel to likovno ustvarjanje povzdigniti na pomembno mesto v našem kulturnem prostoru.