Danes že vsakdo pozna računalniške ali namizne igre, v katerih igralec prevzame vlogo namišljene osebe v resničnem ali domišljijskem svetu. Med najbolj znanimi sta Dungeons & Dragons ter ogromen nabor tako imenovanih roleplaying računalniških iger (RPG), ki že vrsto let prinašajo ure in ure zabave mladim in starim. Nekoliko manj znano pa je živo igranje vlog. S tem niso mišljene gledališke igre ali snemanje filmov, temveč fenomen, ki je po svetu znan kot live action role-playing game, na kratko LARP. Gre za interaktivno igro, pri kateri vsak udeleženec prevzame vlogo lika, s katerim je postavljen v dogajanje resničnega ali domišljijskega sveta. LARP ne temelji na pritiskanju gumbov ali metanju kock, temveč izključno na sodelovanju med igralci, ki v medsebojnih interakcijah oživijo izbrani svet in jih bolj ali manj nadzorujejo vodje igre (game masters – GM). LARP bi tako lahko opisali kot neke vrste gledališko igro brez občinstva ali določenega scenarija, saj gre v bistvu za improvizirano igro, pri kateri je vsak udeleženec tudi igralec.

Skupinska fotografija z jesenskega LARP-a 2018.jpg
Skupinska fotografija z jesenskega LARP-a 2018
osebni arhiv

Začetki LARP segajo v 70. in 80. leta prejšnjega stoletja, razvijal se je hkrati v Ameriki, Evropi in Avstraliji. Prav zato imamo danes mnogo vrst LARP, ki se ves čas razvijajo in mešajo med seboj. Kljub temu je vredno omeniti osnovne razlike dveh glavnih tradicij LARP – ameriške in nordijske. Pri prvi gre za igro z relativno veliko pravili in mehanike, kjer kostumi in vživljanje v lik niso primarni, glavno vlogo imajo spopadi med dvema skupinama. Nordijski slog pa poudarja ravno nasprotne vidike, torej ambient in kostume, ki so čim bolj pristni glede na izbrani domišljijski svet, največji poudarek pa daje poglobljenemu vživljanju v igro in lik, pravila pa poskuša obdržati čim krajša. Več o nordijskem LARP si boste lahko prebrali v naslednji številki Politikinega Zabavnika.

Taborni ogenj je tudi v LARP-u prostor, kejr se ljudje zbirajo in si pripovedujejo zgodbe..jpg
Taborni ogenj je tudi v LARP-u prostor, kejr se ljudje zbirajo in si pripovedujejo zgodbe.
osebni arhiv

V Evropi je LARP gotovo najbolj popularen v Skandinaviji, kjer je že vrsto let pomemben za številne generacije ter se pogosto uporablja tudi v psiholoških in socioloških raziskavah, s katerimi so ugotovili pozitiven učinek igre LARP na ljudi. Ni presenetljivo, da se je v Sloveniji LARP razvil kakšno svetlobno leto pozneje. Prvi takšni uradni dogodki segajo sicer že v konec 90. let, ko je slovensko Tolkienovo društvo Gil-galad začelo organizirati igre vlog, postavljene v Tolkienov Srednji svet. Šele leta 2012 pa se je nekaj članov društva odločilo, da LARP v pravi obliki potrebujemo tudi v Sloveniji. Ob spodbudi hrvaških in nemških larperjev smo ustanovili skupnost LARP Slovenija, ki je z redno skupino igralcev kmalu ustvarila svoj fantazijski srednjeveški svet.

Včasih je dovolj že nekaj barve na obrazu, da igralca spremeni v povsem drug lik..jpg
Včasih je dovolj že nekaj barve na obrazu, da igralca spremeni v povsem drug lik.
osebni arhiv

Čeprav je bilo to pred samo dobrimi sedmimi leti, takratna slovenska javnost LARP skoraj ni poznala, družbena omrežja, kot je npr. Facebook, pa so zares zaživela šele nekoliko pozneje, zato je bilo promoviranje slovenskega LARP precej težavno. V zadnjih letih se je to močno spremenilo, saj se ob vse bolj popularnih konvencijah fantazije in znanstvene fantastike in sorodnih dogodkih ljudje vseh starosti čedalje bolj zavedajo, da ne gre za nesmiselne ali celo čudne aktivnosti, temveč predvsem za zabaven in koristen hobi. Dogodke, ki jih organizira LARP Slovenija, tako danes redno obiskuje več deset igralk in igralcev, omeniti pa moram vsaj še trenutno največjo slovensko LARP-skupnost Emona by Night, ki vas popelje v temačni svet vampirjev (več o njih v naslednji številki Politikinega Zabavnika). 

Verjetno je prav, da zdaj predstavimo, kako je LARP zares videti in zakaj ljudje takšnemu konjičku posvečajo ure in ure svojega časa, se znova vračajo na dogodke ter s seboj povabijo nove ljudi.

Razpisali bi se lahko na dolgo in široko, a kljub vsemu ne bi podali celostnega odgovora, zato bomo na kratko predstavili LARP, ki trenutno prevladuje v Sloveniji. Pri LARP gre za popolno vživetje v domišljijski svet, v katerem ne igraš samo vloge druge osebe, temveč za čas igre ta tudi postaneš. To pomeni, da se obnašaš, govoriš, premikaš, poslušaš in se odzivaš na različne situacije tako, kot bi to storil tvoj lik. Vsi igralci nosijo primerne kostume, dogajanje pa je postavljeno v prostor, ki je med igro opremljen čim bližje izbranemu domišljijskemu svetu. Vse to namreč pomaga pri vživljanju v lik in za mnoge postane improvizirano igranje nekaj povsem naravnega. Za nekaj časa tako postanejo pretkani piratski trgovci, enooki vilinski kovači, ponosni vampirski grofje ali šepajoči orkovski poglavarji.

Nenavadno prijateljstvo med orkovskim in škratovskim bojevnikom..jpg
Nenavadno prijateljstvo med orkovskim in škratovskim bojevnikom
osebni arhiv

Vživljanje v drugo osebo lahko za deset ljudi pomeni tudi deset različnih izkušenj. Za nekatere je izziv prevzeti lastnosti in načela, ki jih v resničnem življenju nimajo, in tako najraje igrajo povsem drugačno osebo; drugi le izživljajo svoje navdušenje nad domišljijskim svetom, spet tretjim pa LARP pomeni neke vrste pobeg iz realnega sveta. Za vse pa so ključni zabava in neverjetni spomini, ki ostanejo še dolgo. Menimo, da je to tudi eden izmed glavnih razlogov, da slovenska skupnost LARP iz leta v leto raste.

Pri LARP Slovenija se dogodkov po navadi udeleži 20 ali več ljudi, ki za približno pet ur vskočijo v fantazijski srednjeveški svet ljudi, vilinov, orkov in drugih ljudstev, ki živijo v izmišljeni deželi po imenu Belesija. Glavna politična figura je Bela kraljica, ki želi v svojo kraljevino zajeti vso deželo, vendar ima mnogo nasprotnikov, ki ji to otežujejo in stremijo k svojim ciljem. Politika v naših larpih v glavnem poteka v ozadju, igralci pa so postavljeni v vsakdanje življenje, ki ga organizatorji s pomočjo igralcev samih popestrimo z nenavadnim dogajanjem, različnimi nalogami in dramatičnimi scenami. Vsako dejanje ima namreč posledice in lahko spremeni potek igre ter zgodbe, zato lahko na širše dogajanje v Belesiji vpliva tudi posameznik.

Larp Slo cover.png
Larp Slo cover
osebni arhiv

Na leto organiziramo šest glavnih dogodkov, katerih zgodba je povezana, tako da mnogo igralcev več let igra isti lik. V tem času se med igralcem in namišljenim likom pogosto ustvari čustvena vez, ki je še posebno očitna ob smrti lika ali po koncu larpa. Za takšen pojav se uporablja danes že splošno uveljavljen izraz postlarpovska depresija, ki pri nekaterih traja le kakšno uro, pri drugih pa več dni. Gre za željo po nadaljnjem igranju vlog in novih dogodivščinah, občutek pa je podoben vrnitvi z odličnih počitnic.

Vsako leto poskušamo organizirati tudi dvodnevni larp, ki tako za organizatorje kot igralce pomeni zahtevnejšo nalogo, ki pa je na koncu več kot poplačana z boljšo izkušnjo. Poleg larpov  imamo med letom tudi običajna srečanja ob pijači, da se med seboj spoznamo tudi zunaj igre, ter različne delavnice, ki predvsem pomagajo novim igralcem pri pripravi na larp. Vključujejo tako izdelovanje kostumov in opreme kot tudi vaje v igranju vlog. Kakovostni kostumi in igra sta dva izmed najpomembnejših vidikov naših larpov, saj se zgledujemo po številnih nemških igrah, ki izvirajo ravno iz že omenjene nordijske tradicije igranja vlog.

Če vam je članek spodbudil domišljijo in vzbudil željo po larpu, je to prava priložnost, da se v igri vlog preizkusite tudi sami! Morda se vam vse skupaj na prvi pogled zdi kar velik zalogaj, vendar nihče izmed nas ni postal dober igralec v odličnem kostumu čez noč. Na vsakem koraku vam bomo pomagali organizatorji, ki skrbimo, da bo vaša izkušnja kar se da pozitivna. Vse, kar torej potrebujete, je veselje do igre in nasmeh na obrazu.

Če se nam želite pridružiti (starostna omejitev je 16+), nam pišite na e-naslov larp.slo@gmail.com ali pa bodite v stiku z nami na Facebookovem profilu LARP Slovenija, kjer nas lahko tudi spremljate in izveste datume naših srečanj, kamor ste prijazno vabljeni!