Na meji nevidnega je konvencija fantazije in znanstvene fantastike, ki bo letos jeseni napolnila že sedem let. Znana je kot največji tovrstni dogodek v Sloveniji, ki v svoj objem sprejme vsakogar, ki je oboževalec, ljubitelj ali le navdušenec nad fantazijo in znanstveno fantastiko v obliki knjig na polici, umetnin v skicirki ter gibljivih slik na zaslonu. K sebi vabi tudi vse, ki ustvarjajo fantazijo s svojimi izdelki in idejami.

V svojem življenju je Na meji nevidnega zamenjala kar nekaj stanovanj in cimrov – od prostorov plesne šole Bolero, Tabora, Poligona in Gospodarskega razstavišča v Ljubljani, saj je vsako leto večja in potrebuje več prostora za vse svoje prijatelje.

Septembra 2018 si že šesto leto na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani organizirala druženje. Koga si povabila?

Vse! Kdorkoli je imel tisto soboto čas in željo po druženju med somišljeniki v svetu fantazije, znanstvene fantastike, gaminga in geekovske kulture nasploh. Obiskali so me prijatelji z vseh koncev Slovenije in preko meja. Tistih vidnih.

Prav posebej pa sem povabila tudi nekaj gostov, da bi povedali kaj o svojem delu in izkušnjah, letos sta bilo to igralca Ciera Foster in Andrei Lenart, zelo rada pa vedno znova povabim tudi Boštjana Gorenca - Pižamo in Anžeta Tomića, ki kar v živo posnameta svoj podcast Glave.

Cosplay 3.jpg
na meji nevidnega
na meji nevidnega

Pa cosplay gosti! O, to je šele zanimivo za vse, ki me obiščejo. Letos je bila to Ferasha, leto poprej Okkido Cosplay, še pred tem Eye of Sauron Designs. Čeprav imajo na tekmovanju v cosplayju zelo zahtevno nalogo kot eni izmed sodnikov, se zelo radi sprehodijo med prijatelji, odgovorijo na vsa vprašanja in vedno jih z veseljem gostim.

Cosplay je velik del tvojega življenja. Je tako?

O, da! Že odkar sem shodila, organiziram tekmovanje in vabim k sodelovanju vse, ki jih cosplay zanima, ali pa se že bolj ali manj resno ukvarjajo z izdelavo kostumov in likov. Sem tudi ena izmed partnerjev tekmovanja International Cosplay Champions, kar ni kar tako. Na zadnjem dogodku me je zmagovalec zastopal v Budimpešti!

Te zanima? Enostavno je in zelo zabavno! Pravila so objavljena na moji spletni strani, tekmuješ pa lahko v več kategorijah: liki iz serij, animiranih filmov, animeja, iz knjige ali stripa, iger, lahko pa ustvariš povsem svoj izvirni lik ali celo tekmuješ s prijatelji s skupinsko masko.

Igre 2 (1).jpg
na meji nevidnega
na meji nevidnega

Ampak to ni vse, kar se dogaja pri meni! Želiš izvedeti še več?

Seveda!

Predavanja! O vsem mogočem, od znanosti do fantastike, o literarnih novostih in klasikah, o animiranih in filmskih ustvarjanjih, slovenskih društvih in podobnih dogodkih, skratka, o vsem fantastičnem!

Poseben del svojega prostora pa pripravim in namenim vsem prijateljem, ki ustvarjajo. Za vse, kar morajo po svojem mnenju deliti s svetom – od slikanic do nakita, od orožja do oblek.

Uau! Toda verjetno ti je zelo dolgčas, če druženje organiziraš le enkrat na leto?

Kje pa! V Sloveniji imamo ogromen kup društev in organizacij s področja fantazije in znanstvene fantastike, ki organizirajo srečanja v vseh letnih časih. Kaj več pa izveš jeseni pri meni, saj ima večina društev svoj prostor na dogodku, kjer ti lahko povedo kaj več, lahko pa se tudi včlaniš.

V sosednjih državah živijo moji bratje in sestre, ki prirejajo podobne dogodke, toda nihče izmed nas ni enak.

Zakaj si pred sedmimi leti zrasla v dogodek?

Ker potrebujemo take in podobne dogodke; ker moramo včasih prestopiti tisto mejo nevidnega in se sprostiti v družbi najljubših stripovskih likov iz otroštva; ker takrat pokukajo na plan tudi tisti najbolj sramežljivi.

Ker smo vsi super junaki. Ali pa si junakov pomočnik. Kar je tudi super.

Pri tebi smo torej vsi zmagovalci! No, nekateri malce bolj, kajne?

Res je, nekateri dobijo še kakšno lepo nagrado! Toda ti so najpogumnejši med vsemi obiskovalci, saj sodelujejo na natečajih, literarnem, likovnem in filmskem področju. Z mano delijo svoje zgodbe, slike in video vsebine, najboljše pa še dodatno nagradim.

Kakšni načrte pa imaš za leto 2019?

Vse to in še več! Več pa ne izdam, saj potem jesensko druženje 7. septembra 2019 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani ne bo tako zabavno. Vabljeni!

<em>Mejo nevidnega je prestopilo že več tisoč oboževalcev znanstvene fantastike in fantazije iz Slovenije in tujine. Pridite, imamo piškote. 

Vsi-tekmovalci-cosplay-tekmovanja.jpg
na meji nevidnega
osebni arhiv

OSEBNA IZKAZNICA

Kaj: Na meji nevidnega, konvencija znanstvene fantastike in fantazije

Kdaj: 7. septembra 2018

Kje: Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

Kdo: KULTURNO UMETNIŠKO DRUŠTVO ŠMAUG

Zakaj: Ker meje obstajajo zato, da jih prestopajo.